De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Weesp/Utrecht

De schoonheid van Nederland gevangen in 152 kilometer vaarplezier: dit rondje Weesp-Gouda-Utrecht-Weesp is een fantastische route! Van een prachtig groene omgeving naar stedelijke bebouwing en van industriecomplexen naar de indrukwekkendste kastelen en buitenhuizen. Wil je alvast wat voorpret? Bekijk hier de route

We gaan in Weesp richting Amsterdam en via de Amstel naar Uithoorn. Daarvandaan gaan we naar Bilderdam, over het Braassemermeer naar Alphen aan de Rijn. We vervolgen de tocht over de Gouwe naar Gouda, gaan dan de Hollandse IJssel op naar Nieuwegein en via Utrecht en de Utrechtse Vecht terug naar Weesp. De route is zo’n twintig uur varen bij een snelheid van 8 à 9 kilometer per uur. Je komt ruim honderd bruggen tegen, de laagste vaste brug is H 3.15. Tijdens de vaartocht passeer je zeven sluizen en je steekt tweemaal het Amsterdam-Rijnkanaal over.

Weespertrekvaart

We beginnen voor de Sluisbrug in Weesp. Vaar dwars door het leuke vestingstadje. Bij de volgende brug (je ziet ‘m al op de foto) moet je 3 euro aftikken in het klompje. Even na de volgende brug kom je bij het Amsterdam-Rijnkanaal, dat je moet oversteken naar Driemond. Let goed op de binnenvaart, het kan er erg druk zijn. Aan de overkant tref je weer een brug, de bediening gaat doorgaans vlot. Hou stuurboord aan en vaar over de Weespertrekvaart richting Amsterdam. Onderweg kun je op zo’n drie plaatsen aanleggen.


Boodschappensteiger

Als je de Rembrandtoren en zijn partnerflats ziet oprijzen ben je zo goed als op de Amstel. Hou na het passeren van de laatste twee bruggen over de Weespertrekvaart bakboord aan en vaar stroomopwaarts langs de woonboten. Je komt door het leuke plaatsje Ouderkerk aan de Amstel, dat gedomineerd wordt door de Amstel- en de Urbanuskerk. Moet je nog boodschappen doen, dan kun je naast de supermarkt aanleggen aan de boodschappensteiger even voorbij de brug aan bakboord.


Kijkplezier in Uithoorn

Vaar voorbij het buurtschap Zwarte Kat, Nes aan de Amstel en Nessersluis verder over de Amstel. Voorbij de busbrug ligt de passantenhaven van Uithoorn, een mooie aanlegplaats met veel kijkplezier naar de scheepvaart op de rivier. Vlak na de prinses Irenebrug splitst de kromme Mijdrecht zich af van de Amstel. Die voert naar het Woerdens Verlaat en Woerden. Ook heel leuk -> Rondje Utrecht Woerden-Vinkeveen-Utrecht, maar wij gaan deze keer rechtdoor via Vrouwenakker naar de Tolhuissluizen.


Braassemermeer

Bij de Tolhuissluizen gaan we stuurboord uit de Drecht op, dwars door het Groene Hart. We varen via Bilderdam, Vriezekoop en Leimuiden naar Oude Wetering en het Braassemermeer. Het meer ligt tussen Rijnsaterwoude en Roelofarendsveen en is een van de veelgeroemde Hollandse Plassen. Steek het meer over in zuidelijke richting en vaar over de Woudwetering naar Alphen aan den Rijn. Voorbij de brug vaar je recht op vogelpark Avifauna aan.

Tip: Vogelpark Avifauna is een echte aanrader, wij keken onze ogen uit! Je kunt schuin tegenover het vogelpark aanleggen, maar dan moet je wel een eindje omlopen via de brug.


Dwars door Alphen

We gaan hier bakboord uit, over de Oude Rijn dwars door Alphen totdat we onder de indrukwekkende hefbrug stuurboord uit de Gouwe op kunnen varen. Vlak na de brug ligt terminal Alpherium, een van de grootste binnenvaartterminals van Nederland, voor containertransport over het water van en naar de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen. Het kan hier dus best druk zijn!


Passantenhaven Gouda

Vaar over de Gouwe langs Boskoop en Waddinxveen naar Gouda. Ga voorbij de Hoge Gouwespoorbrug bakboord uit de Nieuwe Gouwe op. Om in de binnenstad te komen moet je door de ir. De Kock van Leeuwensluis en de Rabatbrug. Wil je naar de passantenhaven aan de Kattensingel, dan moet je meteen bakboord uit door de Pottersbrug. Als de Kattensingel vol is kun je ook aan de Hoge Gouwe achter de Remeijnsbrug aanleggen.


Hollandse IJssel

Om de route te vervolgen naar de Hollandse IJssel hou je de bordjes met ‘Museumhaven’ aan, dan kom je vanzelf bij de Mallegatsluis. Ga daar bakboord uit en vergeet vooral niet even achterom naar Gouda te kijken, het zicht op het bolwerk en molen ’t Slot is heel mooi vanaf het water. Even verderop passer je de Waaiersluis, waarna de Hollandse IJssel het karakteristieke Groene Hartlandschap krijgt. Buitengewoon genieten!


Monumentale plaatsen

Je vaart voorbij Haastrecht, Hekendorp en de monumentale plaatsen Oudewater, Montfoort en IJsselstein. Onderweg kun je op een paar plekken aanleggen, waaronder in Haastrecht, Oudewater en Montfoort. Even voor IJsselstein ligt jachthaven Marnemoende, ruim opgezet en van alle gemakken voorzien.


Amsterdam-Rijnkanaal

Voorbij IJsselstein varen we onder de A2 door de buitenwijken van Utrecht binnen. Na een scherpe bocht heet het water Doorslag en kom je na een heel smal stukje op het Lekkanaal. Let op -> binnenvaart. Vaar bakboord uit. Na een paar honderd meter kom je bij de Zuidersluis. Steek het achterliggende Amsterdam-Rijnkanaal over, let op-> binnenvaart. Aan de andere kant van het AR-kanaal vaar je na het passeren van de Noordersluis de Vaartse Rijn op. Gewoon rechtdoor en even verder wacht dan Utrecht.


Over de Oudegracht

De eerste echte stadsbrug die je tegenkomt is de Bijlhouwersbrug, daarna volgen er nog vijftien. De laagste vaste brug is 3.25 hoog, de Oudegracht is bevaarbaar met een schip van max 4.25 breed. Ga niet te snel door de Stadhuisbrug, die heeft een gemene bocht in het midden. Na de Zandbrug vaar je recht op de Weerdsluis aan. Even vóór de sluis aan bakboord zijn passantenplaatsen. Bij de Weerdsluis moet je vijf euro betalen via het pinapparaat.


Charmante dorpjes

Na de buitenwijken van Utrecht vaar je door charmante dorpjes als Oud-Zuilen, Maarssen, Breukelen, Loenen aan de Vecht en Vreeland. Je passeert prachtige dubbele hefbruggen en de mooiste buitenplaatsen. Hou je van historie, dan is de Utrechtse Vecht the place to be.


Eindeloze rij woonboten

Voorbij Vreeland kronkelt de Vecht verder langs Nederhorst den Berg en Nigtevecht. Na Fort Uitermeer – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – aan stuurboord is de bakboordswal nauwelijks meer zichtbaar achter de eindeloze rij woonboten. Het duurt dan niet lang meer voordat je het startpunt van onze vaartocht in Weesp bereikt.