De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute rondje Tholen

Een rondje Tholen varen.

Deze vaarroute is met name geschikt voor liefhebbers van vis en schelpdieren, want dat is toch waar Zeeland bekend om staat. In een zeventig kilometer lange route vaar je rondom het eiland Tholen en Sint Philipsland. Je vaart langs Bergen op Zoom, Tholen, Oude-Tonge, Stavenisse en je eindigt bij Yerseke.

Dit laatst dorpje richt zich grotendeels op het oestertoerisme. Op de kaart van elk restaurant vind je wel één of meer oestergerechten. Ook kun je zelf een wandeling maken langs één van de drie grote oesterputten waar de oesters liggen opgeslagen die vanuit de Oosterschelde en Grevelingen worden aangevoerd.

De grootste stad op deze vaarroute is Bergen op Zoom. De achthonderd monumenten, kleine, oude straatjes en historische gebouwen vertellen het verhaal dat terug gaat tot het begin van de dertiende eeuw.


Een andere wetenswaardigheid over deze vaarroute ligt bij het dorpje Stavenisse. In dit dorp zijn tijdens de watersnoodramp van 1953 de meeste mensen verdronken van heel Tholen. 153 inwoners van dit dorpje zijn destijds omgekomen.


Ondanks dat de haven en daarmee het dorpje met sluiting werd bedreigd is dit er nooit van gekomen. Tegenwoordig wordt het dorpje en de omgeving veel bezocht door watersporters en sportvissers.