De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Ossenzijl/Giethoorn

Deze route is een hele mooie en afwisselende vaarroute om te varen met een motorboot. Vanuit Ossenzijl gaan we over de intieme Kalenbergergracht en de weidse Beulakerwijde richting het Zwartewater. Door de Arembergersluis varen we vervolgens langs Zwartsluis naar de Beukerssluis, waar we het rondje afmaken over het kanaal Beukers-Steenwijk langs Giethoorn, terug naar Ossenzijl.

Deze tocht is alleen geschikt voor motorboten lager dan 3.38 meter vanwege de Arembergersluis. Is jouw schip te groot voor de sluis, of heb je zin in een extra stukje varen, ga dan voorbij Muggenbeet (zie kaart) stuurboord uit naar Blokzijl en vaar via het Vollenhoverkanaal naar Zwartsluis. Via de Meppelerdiepkeersluis kom je voorbij Zwartsluis ook weer uit bij de Beukerssluis.


Bruggen en sluizen

De meeste bruggen in het traject zijn beweegbaar, behalve de brug over de Arembergersluis (H 3.38, B 4.62) en de Weteringbrug bij Muggenbeet (H 5.4). De Scheerebrug over de Wetering is gesloten van 12.00 tot 13.00 uur, behalve in juli en augustus. De brug in Ronduite is altijd dicht van 12.00 tot 13.00 uur, evenals de brug Giethoorn-Noord.  De Meppelerdiepkeersluis bij Zwartsluis staat meestal open.

De tocht duurt ongeveer 7 tot 8 uur bij een snelheid van 8 tot 9 kilometer per uur. Tel er voor de omweg via Blokzijl en Vollenhove nog een uurtje of twee bij. Start routebeschrijving: Vaar vanuit Ossenzijl naar het zuiden. Je komt over de Kalenbergergracht, waar links en rechts de kleine huisjes nog herinneren aan de rietsnijders en vissers die hier vroeger woonden. In Kalenberg kom je een tolbrug tegen, waar je 2,20 euro in de klomp mag deponeren.


Aanleggen onderweg

Aanleggen tijdens dit Rondje Ossenzijl-Zwartsluis-Giethoorn-Ossenzijl kan onderweg langs de Heuvengracht, de Wetering, bij Muggenbeet, aan het begin en aan het eind van het Giethoornse Meer bakboordzijde, langs de Walengracht beide kanten, in de Arembergergracht, in Zwartsluis (jacht- of gemeentehaven) en langs de Beukersgracht. Aan het eind van de Beulakerwijde aan bakboordzijde, in de Jan Hozengracht voor Giethoorn, in de jachthavens/gemeentehaven in Giethoorn, langs Kanaal Steenwijk-Ossenzijl en in Ossenzijl zelf.

Voorbij Kalenberg gaat de gracht met een bocht naar bakboord en heet het water Heuvengracht. Je kunt hier pauzeren bij twee mooie aanlegplaatsen. Na opnieuw een scherpe bocht, ditmaal naar stuurboord, gaat de gracht over in de Wetering. De huizen zijn hier iets luxueuzer. Aan het eind van de Wetering kom je de beweegbare Scheerebrug tegen.

Een paar honderd meter verder kun je bakboord uit naar Steenwijk. Dan doen we deze keer niet, we passeren restaurant Geertien in Muggenbeet en gaan dan via een flauwe bocht het Giethoornse Meer op, waar we rechtdoor steken via Jonen (let op de kabelpont) over de Walengracht naar de Beulakerwijde.

De Beulakerwijde is het grootste meer in de Kop van Overijssel. Het is een voormalig veengebied, dat stukje bij beetje werd uitgegraven. Stormvloeden sloegen de stroken land tussen het uitgegraven veen weg, waardoor een grote waterplas ontstond en het dorp Beulake verdronk. Soms, heel soms, schijn je de kerkklok nog te kunnen horen luiden.


Ronduite

Steek het meer recht over naar Ronduite, waar je via de beweegbare brug over de Belterwijde de Arembergergracht opvaart. Je passeert aan bakboord de besloten Kleine Belterwijde en vaart onder de brug in de Belterweg door. Een paar kilometer verder vaar je het buitenkwartier van Zwartsluis binnen, met aan het eind de pittoreske Arembergersluis.

Als je de sluis bent gepasseerd, vaar je door een kolkje dat de Waa wordt genoemd. Ga na de brug in de N-331 bakboord uit. Je ziet Zwartsluis al liggen. Als je in een boot vaart lager dan 2.20 meter, kun je door de – meestal openstaande – kolksluis Zwartsluis binnenvaren. Is jouw schip hoger, vaar dan een klein stukje door en ga bakboord uit door de Meppelerdiepkeersluis, die doorgaans ook open is.

Vaar over het Meppelerdiep in noordoostelijke richting, totdat je bij een T-splitsing aan bakboord de Beukerssluis ziet liggen. Die is de toegang tot de Beukersgracht. Al snel bereik je het recreatiegebied Blauwe Hand, dat op een soort schiereiland ligt. Je kunt hier de Beulakerwijde op, maar wij varen rechtdoor over het kanaal Beukers-Steenwijk, dat langs Giethoorn stroomt.


Varen door Giethoorn?

Sinds de toeristen Giethoorn hebben ontdekt kun je beter niet met je eigen boot door het pittoreske waterdorp varen. Zelfs vóór tien uur lukte het ons een paar jaar geleden nauwelijks om zonder kleerscheuren door de Dorpsgracht te komen. Dus, is je boot je lief, huur dan een punter, een sloep of ga met de rondvaartboot.


Kaarsrecht kanaal

We passeren de brug bij Giethoorn-Noord en varen vervolgens door een kaarsrecht kanaal langs de polder Giethoorn, waar de boerderijen namen dragen van bekende mensen uit de Nederlandse geschiedenis als Hoorne en Aremberg. Na een paar kilometer bereiken we een viersprong. Het kanaal naar het zuidwesten gaat terug naar Muggenbeet en het Giethoornse Meer, aan stuurboord voert het kanaal naar Steenwijk. Wij gaan in westelijke richting over kanaal Steenwijk-Ossenzijl terug naar Ossenzijl.

Tip: Heb je tijd, blijf dan een paar dagen in Ossenzijl liggen en laat je (klein) kinderen overkomen. Je kunt bij jachthaven de Kluft simpele blokhutten huren voor niet al te veel geld. Huur er meteen een fluisterbootje bij en verken het Nationaal Park.