De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Noord- Beveland

Wie van ruige natuur, gecombineerd met lieflijke plaatsjes houdt, moet beslist eens in Zeeland gaan varen. Je pakt er meer zonuren dan waar dan ook in Nederland en op geen enkele plek kun je zo mooi vanuit de je boot genieten van wilde natuur en het ruige water.

Kamperland is het grootste dorp van Noord-Beveland, een Zeeuws schiereiland. Het is er rustig, het land oogt vriendelijk met eindeloze vergezichten die de opgeruimde aard van de Zeeuwse bevolking weerspiegelen. Op veel plekken hangen grillige wolkenpartijen dreigend boven de strak gekamde akkers, omzoomd door bomen die als in militaire slagorde lijken te zijn opgesteld. De huizen zijn bescheiden, de boerderijen zijn fraai, de rust is allesoverheersend.

Zoals bijna overal in Zeeland vind je er tal van jachthavens met veel passantenplaatsen. De faciliteiten zijn er meestal geweldig. En vaak kun je op een steenworp afstand uitstekend dineren, want Zeeland heeft uitzonderlijk veel sterrenrestaurants.

Veere

We beginnen ons rondje in een van de meest schilderachtige Zeeuwse plaatsen, Veere, dat overigens niet op Noord-Beveland, maar op het aan de overkant gelegen Walcheren ligt. Veere heeft een prachtige jachthaven, pal in het centrum. Vanaf de boot loop je in een paar minuutjes naar het aantrekkelijke stadshart. Daar tref je een opvallend goed bewaarde middeleeuwse stad met schattige winkeltjes, keienstraatjes en fijne restaurantjes in pandjes met klassieke trapgevels. Toerisme is hier belangrijk, maar is niet dominant in het straatbeeld. Je ziet hier geen manshoge plastic ijsjes buiten cafetaria’s, geen blozende bakkerspoppen op de stoep en geen schreeuwende reclame voor Chinese prullaria.

Veere is zuinig op haar eeuwenoude stadsgezicht dat blaakt van gezondheid. Je kunt er fijn langs het water lopen. Over de dijken wandelend genieten hordes mensen van de voortdurend veranderende kleuren tijdens zonsondergang.

Het Veerse meer voor de deur is een Eldorado voor watersporters en vooral voor surfers, kiters en catamaranzeilers. Er staat vaak veel wind, maar door de vele ondiepe plekken is het er veilig voor beginners. En omdat het Veerse meer eindigt in de Veerse dam, heb je op het laatste stuk geen last van doorgaand vaarverkeer. De Veerse dam maakt deel uit van de Deltawerken en vormt de verbinding van Walcheren met Kamperland en de Oosterscheldekering.


Deltawerken

De Deltawerken spelen een belangrijke rol bij de bescherming van Noord-Beveland tegen de verwoestende zee. Al in de 16e eeuw verdween het oude Campen, zoals de hoofdplaats Kamperland toen heette, in zee. Ook de ramp van 1953 zorgde voor veel overlast, maar dat is met de voltooiing van de Deltawerken verleden tijd. Een groot deel van het eiland Kamperland wordt tegenwoordig ingenomen door het 200 hectare grote natuurgebied ‘De Schotsman’. Op deze voormalige zandplaat vind je talloze schorren, bossen en duintjes, waar je verrast kunt worden door grazende, vervaarlijk uitziende Schotse Hooglanders. Vogelliefhebbers komen hier om de havik, de fitis of de buizerd aan hun lijstjes toe te voegen.

Als we over het Veerse meer eerst naar het zuiden en vervolgens naar het oosten varen, wordt het water allengs smaller en ondieper. We verbazen ons over de schoonheid van de omgeving en de harmonieus in gelijk tempo draaiende windmolens in het landschap.

Onze vaarroute gaat verder naar Kortgene, een lieflijk plekje met een grote jachthaven waar opvallend veel zeiljachten liggen. Daar kunnen we genieten van de rust. Je hoort veel vogels en nooit vliegtuigen, je ziet hier meer elektrische fietsen dan auto’s en de dorpjes ademen een tevreden, ontspannen, wat verstilde sfeer. De tijd heeft hier niet stilgestaan, maar lijkt in Noord-Beveland af en toe even uit te rusten.


Werkhaven

Via de Zandkreeksluis gaan we de Oosterschelde op. De zee kan hier genadeloos wreed zijn, maar nu is ze genadeloos mooi. Met een palet in blauw, groen, grijs en wit, met af en toe een brekende witte schuimkop en een enkele vissersschuit aan de horizon. Dit ruige gebied is gemaakt door mensen, Zeeuwen die niet opgaven maar hun draai aan de natuur wisten te geven, zonder de schoonheid op te offeren. Net buiten de sluis ligt het plaatsje Kats, een dorpje met amper 400 inwoners.

Opvallend zijn de grote kranen bij de werkhaven, die zijn gebruikt bij de aanleg van de Zeelandbrug. Er pal achter ligt de jachthaven, waar veel zeilers de ligplaats voor hun boot aan het ruime water van de Oosterschelde hebben gevonden. Wij varen door naar Colijnsplaat, aan de voet van de Zeelandbrug. Daar is een jachthaven met 500 ligplaatsen. Het dorp werd al in de periode voor Christus bewoond. Als bewijs ligt vlak bij de haven een replica van de Romeinse Nehalennia tempel, waarvan in 1970 onderdelen werden opgegraven.

Vanuit Colijnsplaat is het leuk om een kijkje te nemen bij Neeltje Jans, het werkeiland van de Oosterscheldekering. Hier leer je de achtergronden kennen van dit toonbeeld van Nederlandse vindingrijkheid in de strijd tegen het wassende water. Hetzelfde water waar we dankzij de verrassende kleuren en grillige vormen zo van hebben genoten.


Nuttige info

Noord-Beveland is een vlak schiereiland, dat slechts een meter boven het wateroppervlak ligt. Het bevindt zich vlak boven het Zeeuwse eiland Walcheren, met aan de Zuidkant het Veerse meer. Aan de Noordkant vind je de Oosterschelde en aan de Westkant de Noordzee. Op het schiereiland vind je een vijftal gratis trailerhellingen en passantenplekken in de jachthavens van Kortgene, Kats, Colijnsplaat en Roompot Marina. Aan de overzijde zijn op Walcheren ruim voldoende ligplaatsen in Veere en het bij Arnemuiden gelegen Oranjeplaat.