De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Muiden naar Nieuwegein/Vianen

De provincie Utrecht kunt u middels 2 vaarroutes doorkruisen:

Van Muiden naar Nieuwegein/Vianen op de Vecht

Van Nieuwegein naar Arnhem op de Lek en Neder-Rijn. In deze omschrijving, beschrijven we ze beide onder vaarroute1 en vaarroute 2.

Van Muiden naar Nieuwegein/Vianen op de Vecht

De Watersport kan vanuit de provincie Utrecht vele kanten uit. Met Muiden als een van de dynamische middelpunten, het ligt dan wel in Noord-Holland, kunnen vele tochten worden ondernomen binnen de provincie Utrecht. De Vecht is als eerste een van de belangrijkste verbindingen met achterland. Deze schilderachtige rivier geeft u een beeld van de rijkdom die de Amsterdamse kooplieden hadden in de 17 de eeuw. Prachtige landhuizen aan beide zijden van de rivier. De rivier kronkelt zich een weg door het landschap en passeert Weesp.

Weesp

In Weesp zijn drie jachthavens. Jachthaven W.S.V. De Vecht, Jachthaven W.S.V. De Zeemeermin en W.S.V. Weesp. Alle havens hebben voldoende voorzieningen. Weesp is een pittoresk stadje met veel bezienswaardigheden. De oude vestingstad heeft twee forten, het torenfort de Ossenmarkt en Fort Uitermeer. Als u een nacht blijft kunt u proberen of er nog een voorstelling van uw gading is in Theater City of Wesopa.

Als u toch besluit verder te varen komt u via Vreeland en Loenen u in Breukelen. Binnen deze route zijn veel aanlegplaatsen maar zonder voorzieningen. Inmiddels bent u de Loosdrechtseplassen gepasseerd. Maarssen is de volgende stop. Deze plaats is de laatste voor u het Amsterdam-Rijnkanaal opvaart.

Enkele vaaraanwijzingen voor varen op De Vecht

De maximum doorvaarhoogte is 3,75 mtr.

De maximale diepgang is 1,50 mtr.

De maximumsnelheid is 9 km. p/u tot aan Nederhorst den Berg daarna is 6 km. p/u het maximum.

De Maximumsnelheid op het Merwedekanaal ten noorden van de Lek is 4,5 km. p/u.


Varen op het Amsterdam/ Rijnkanaal

Eenmaal vanaf de Vecht kunt u de 11 kilometer die op het Amsterdam-Rijnkanaal moeten worden gevaren met een forse snelheid doen, deze is natuurlijk afhankelijk van uw motorvermogen. De maximum snelheid op dit kanaal is voor alle schepen 18km. p/u. Het is belangrijk om stuurboordswal te houden en let op: er vaart zeer veel beroepsvaart. Op zondag is het aanzielijk rustiger dan door de week. Bij de Zuidersluis gaan we richting Nieuwegein/Vianen.