De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Maas&Waal

De Maas-Waalroute is een van de vele routes die deze provincie doorkruist. De rustige Maas, die tevens de grensrivier vormt met Noord-Brabant, is een waar eldorado voor pleziervaarders. Met een begin in Gorinchem vaart u de Afgedamde Maas op en komt bij Heusden op de Maas. Een geweldig aantal fraaie maar ook historische plaatsen zullen nu volgen. Hedel, Lith, Maasbommel, Ravenstein en Grave om er maar een paar te noemen. Overal vindt u hier voldoende jachthavens of aanlegplaatsen om te genieten van deze lommerrijke omgeving.

Het is dan ook niet de bedoeling om hier in een dag langs te “knallen”, rust en genieten staan hier hoog in het vaandel. Na Heumen gaat u naar het Maas-Waalkanaal. Dit kanaal is een belangrijke verbinding tussen het zuiden en het noorden van ons land. Het is daarom een druk bevaren kanaal. De ANWB wateralmanak deel 2 geeft een duidelijke beschrijving hoe u dit kanaal moet bevaren.


Bij Weurt komt u op de Waal een van de drukst bevaren rivieren in ons land. Hier komen we aanzienlijk minder aanlegplaatsen tegen dan op de Maas. Beneden Leeuwen is een van de eerste en als tip van Frans Rietbergen is, TWV de Waal in Tiel een mooie pleisterplaats in de tocht naar het Westen. Een prima geoutilleerde haven vlakbij het centrum van het Middelpunt van de Betuwe; Tiel. Net voorbij Beneden Leeuwen en het AR-kanaal is de ingang aan de rechteroever en natuurlijk hebben we dan nog Zaltbommel. Deze oudste vestingplaats uit deze regio vraagt om een bezoek. Aanleggen kan in de Jachthaven Zaltbommel waarna u een urenlange verkenningstocht kunt maken door de stad van Maarten van Rossum. Deze beroemde veldheer (1478-1555) is ook de naamgever van het gelijknamige museum dat een kijkje biedt in het verleden van deze omgeving.