De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Maasstadjes

Langs mooie Maasstadjes even naar Belgie

De Limburgse Maasplassen, gelegen in Midden-Limburg, is een van de grootste aaneengesloten watersportgebieden in Nederland. Ruim 3.000 hectare grote en kleine plassen liggen aaneengeschakeld met de Maas. Het gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersportliefhebber.

Mooie dagstranden en hippe beachclubs maken het gebied tot een hotspot. Door de diversiteit aan faciliteiten kun je hier zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien en kanoën. Of je kiest voor de snellere watersporten zoals: waterskiën, flyboarden en wakeboarden. Ook zijn uitstekende visstekken aanwezig.


De Maasplassen zijn perfect om met een boot rond te varen

Lengte: 60 a 65 km. Op deze route zijn diverse mooie stadjes. Fietsers doen de Maasstadjes-route al jaren. Maar varend kan ook, soms heb je een ligplaats pal voor een stadje.

Heb je iets meer tijd, maak dan een weekendtocht naar het zuiden. Onderweg passeer je de grote Marina Oolderhuuske op de Zuidplas. Gun je jezelf hier een pauze, pak dan het pontje Biej Ool Euver, naar Ool. Enkele stappen verder tref je het kleine café Kanters, direct aan de Maas.


Hier ben je in het hart van Limburg. Eenmaal terug aan boord vervolgen we onze tocht langs Wessem en langs Stevensweert, door naar Maaseik. Op ’s Heerenlaak houden we halt, we zijn in België. Met de fiets proeven we de sfeer in Maaseik, waarna we retour Stevensweert varen. De jachthaven aldaar biedt goede faciliteiten en ligt aan de rand van het prachtige stadje.


De volgende dag scharrelen we met de stroom mee terug. Onderweg maken we regelmatig een omweg langs diverse plassen, inclusief het witte stadje Thorn, bijzonder mooi. Afgemeerd voor de stad loop je over de statige toegangslaan zo het hartje van het stadje in. Eventueel via de Boschmolenplas vaar je voldaan terug naar Roermond.