De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Haarlemmermeer

Haarlemmermeerpolder: rondje Ringvaart

De 60 kilometer lange Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is al in het midden van de negentiende eeuw gegraven. In die tijd werd veel land gewonnen door inpoldering en zo ontstond het gebied waarin bijvoorbeeld onze Nationale luchthaven Schiphol ligt. Tijdens een rondje Ringvaart vaar je langs fraaie Hollandse Plassen zoals de Westeinder, de Braassemermeer en de Kaag.

Een rondje om de Haarlemmermeerpolder kun je overal beginnen, maar wij vertrekken vanaf de Amsterdamse Nieuwe Meer. Aan de zuidzijde van dit meer ligt het unieke Amsterdamse bos en aan de andere kant doemen de kantoorgebouwen van Amsterdam West op. Met de boot moet je hier oppassen, want hier loopt een belangrijke route voor varend vrachtverkeer van Zuid-Holland naar de hoofdstad.

Het meer is ook belangrijk voor de Amsterdamse waterrecreatie. Aan de Zuidoostkant liggen tal van jachthavens met honderden

Superjachten

Op de Ringvaart aangekomen kun je stuurboord uit richting Haarlem of bakboord uit richting de Westeinderplassen. Wij kiezen deze laatste optie en varen naar Aalsmeer. Daar is de Westeinder met een oppervlak van 10 vierkante kilometer de grootste van de Hollandse Plassen. Voor de watersport is de Grote Poel met aan de Zuidkant de karakteristieke watertoren en de naastgelegen lange snelvaarbaan belangrijk. De vele kleine poelen zijn door een netwerk van slootjes onderling verbonden en ook daar is het prettig varen.

In dit gebied zijn ongeveer 50 jachthavens en langs de Ringvaart is ook de werf van de Vries, een onderdeel van superjachtwerf Feadship gevestigd. Met een beetje geluk zie je miljoenenjachten in aanbouw. We varen door richting Leimuiden en Oude Wetering. Hier kun je afslaan richting de Braassemermeer, met 4 vierkante kilometer water een andere populaire watersportplas. Wij varen onder de drukke A4 langs door naar de Kaag, waar op Kaageiland op de Van Lent werf, een ander Feadship onderdeel, eveneens boten voor de allerrijksten ter aarde worden gebouwd. En de Kaag biedt de doorvaart naar Leiden, na Amsterdam de bekendste stad met tientallen bevaarbare grachten.

afgemeerde sloepen. Bij Restaurant het Bosch kun je tanken en ondertussen op het terras genieten van een voor Amsterdam uniek uitzicht over een groen omzoomd meer.


Bollenroute

Op de Kaag slaan we direct af op het meest westelijke punt van de route. Onder de A44 door varen we richting Lisse en Hillegom. Met name in de bloeitijd van de bloembollen (van eind maart tot eind mei) is dit een prachtig vaargebied. De wereldberoemde Keukenhof is vanaf de Ringvaart alleen per kano over de Lisserbeek maar ook te voet door de stad of per bus te bereiken. De Westoever van de Ringvaart hoort hier bij Zuid-Holland, terwijl de Oostkant onder Noord-Holland valt.

Voorbij Lisse varen we door de andere bollenplaats Hillegom. Verderop in de polder doemt aan de Zuidoostkant Nieuw Vennep op, net als het Noordelijker gelegen Hoofddorp een snelgroeiende gemeente in de Haarlemmermeer. Dan varen we langs Bennebroek, waar de kinderen kunnen ravotten in de dichtbij gelegen Linnaeushof.


Gemaal

Een andere bekende attractie zien we even verderop langs de Ringvaart. Liefhebbers van nog werkende industriƫle erfstukken mogen dit zeker niet missen. Het wereldberoemde 19e eeuwse gemaal De Cruquius vormt vanwege de grootste stoommachine ter wereld een bijzonder monument langs de route. Het karakteristieke pand is in trek als trouwlocatie. Net voorbij het gemaal kun je bakboord uit het Spaarne op.


Hoofdstad Haarlem

De rivier het Spaarne vormt de route naar Haarlem, een interessante optie, want de Noord-Hollandse hoofdstad heeft veel water zoals grachten en deze prachtig slingerende vaarweg binnen haar gemeentegrenzen. Aan het water liggen tal van monumentale panden zoals het Teylers museum. En de winkels vind je pal achter de afmeer-plekken aan de stadskade. Via Haarlem kun je verder naar het Noorden tot zelfs de Waddenzee aan toe. Wij vervolgen de Ringvaart en varen langs de vriendelijke Molenplas. Als de Ringvaart een bocht naar links maakt, kun je normaal gesproken rechts de vliegtuigen op de Zwanenburgbaan van Schiphol zien landen. Gewoonlijk staan daar tientallen vliegtuigspotters achter de hekken naast de landingsbaan te hopen op de aankomst van een bijzonder vliegtuig. In tijden van sociale isolatie is het er opvallend stil.


Jaagpad

De Ringvaart heeft nog over een groot deel van het traject een jaagpad naast het water lopen. In de 19e Eeuw waren dit de paden waarop mensen of paarden de ongemotoriseerde boten bij tegenstroom of ongunstige wind voorttrokken. Vanwege de treklijnen die de verbinding tussen de paarden en de boot vormden, konden er geen bomen of andere obstakels tussen de paden en het water staan. Tegenwoordig zijn veel jaagpaden omgetoverd in wandel- of fietspaden.


Rook

Als de Ringvaart weer een bocht naar rechts maakt kun je linksaf over de Buiten Liede richting het plaatsje Haarlemmerliede en de Noordelijker gelegen recreatieplas De Mooie Nel. Onze route wordt nu omgeven door een netwerk van autosnelwegen, reden om vlug door te varen richting Halfweg en het er tegenover gelegen Zwanenburg. We varen nu onder de rook van Amsterdam, soms zelfs letterlijk. Voorbij de Akerdijk in het langgerekte dorp Lijnden bereiken we via Badhoevedorp de Amsterdamse wijk Sloten. En kort daarna slaan we weer linksaf de Nieuwe Meer op.


Grens

De Ringvaart vormt de grens van de gemeente Haarlemmermeer en ligt ook in deze gemeente. Daardoor hebben de bij Sloten (Amsterdam) in de Ringvaart liggende woonboten niet een Amsterdams, maar een Badhoevedorps adres. Alle bootjes aan de kant van de Ringvaart vormen een mooie afspiegeling van het vaderlandse botenpark. Van stalen roeiboten tot oceaanbedwingende zeiljachten, van megajachten of platbodems tot speedboten, botenliefhebbers kijken voortdurend hun ogen uit.


Over deze vaarroute

De lengte van de route bedraagt 60 kilometer. Dat betekent een volle dag stevig doorvaren en niet te vaak afmeren bij een van de vele terrasjes langs het water. Er zijn veel jachthavens en afmeer-plaatsen langs de route die geschikt zijn om er te overnachten. Houd rekening met vrachtvaart. Vooral op het gedeelte tussen de Nieuwe Meer en de Kaag varen veel vrachtschepen. Op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder geldt een maximale snelheid van 9 km/u. De doorvaarthoogte onder de vaste gedeeltes van de bruggen is 1,40 m en de diepgang is 2,50 m.