De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Gelderse IJssel

De eerste keer de Gelderse IJssel opvaren vanaf Arnhem is best spannend. Eerst de kop ronden, daarna de binnenvaart trotseren… Vóór ons zag ik een plezierjacht midden op de rivier varen. Dat leek me wat vreemd, maar bij het eerste tegemoetkomende binnenvaartschip snapte ik het. Je hebt méér tijd om naar bakboord of stuurboord te gaan.”

Dertien bruggen

De Gelderse IJssel stroomt vanaf de Nederrijn bij Westervoort tot het Ketelmeer. In verband met de stroming kun je de vaartocht het beste beginnen bij de IJsselkop bij Arnhem. De rivier is 127 kilometer lang. Om ‘m helemaal af te varen ben je zo’n 12 tot 15 uur onderweg. Onderweg passeer je 13 bruggen. Ze zijn voor de meeste motorjachten hoog genoeg. Denk wel even aan je brandstof, langs de IJssel hebben we maar 2 pompen gespot, in de jachthaven van Marina Strandbad even voorbij Doesburg en bij Zeilclub ’37 ter hoogte van Kampen.

Op de IJssel kan een stevige stroming staan. Ook vaart links en rechts de beroepsvaart voorbij. De binnenvaartschippers houden stroomopwaarts meestal de binnenbocht aan. Ze geven dit aan met een lichtblauw bord met knipperlicht dat naast de stuurhut hangt. Als je een schip met zo’n bord tegenkomt moet je naar de buitenbocht uitwijken. Op rechte stukken kun je gewoon stuurboord aanhouden. Bekijk vooral de aanwijzingen in deel I van de ANWB Wateralmanak en de ANWB Wateratlas Gelderse IJssel.


Mooiste rivier

De IJssel wordt ook wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. Je vaart voorbij prachtige Hanzesteden als Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen, rijk geworden door hun ligging aan de rivier. Het landschap is afwisselend en op de meeste plaatsen buitengewoon indrukwekkend.


Aanleggen langs de IJssel

Wil je onderweg aanleggen? Keus genoeg. Je kunt bijvoorbeeld aanmeren in recreatiegebied Rhederlaag bij Giesbeek. Er zijn maar liefst vijf jachthavens in deze voormalige zandwinplas. Voor de boodschappen kun je terecht in het naastgelegen Giesbeek. In de zomer kun je met het voetveer naar Rheden aan de andere kant van de IJssel.

Voorbij Doesburg kun je aanmeren in de dode IJssel-arm Het Zwarte Schaar. Daar zijn drie jachthavens. Verder zijn er ligplaatsen bij Dieren naast de sluis, bij recreatiepark de Scherpenhof in Terwolde, in de nieuwe Kozakkenhaven bij Veessen en in de passantenhaven van Wijhe.

Voor een shotje Hanzeverleden stap je natuurlijk van boord in een van de mooie Hanzesteden die je onderweg passeert. Kastelen langs de Gelderse IJssel

De IJsselprovincies Gelderland en Overijssel staan vol met kastelen. Zichtbaar langs de rivier hebben we er twee gespot, de Gelderse Toren bij Spankeren en de ruïne van kasteel De Nijenbeek bij Voorst.

De Nijenbeek werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kapot geschoten. Van het hele kasteel is alleen de vierkante toren over. Helaas kun je er niet naast aanleggen. Veerpontjes

Bij Dieren, Bronkhorst, Olst en Wijhe varen veerponten aan een kabel tussen de oevers heen-en-weer. Wacht even met voorbij varen totdat de pont de rivier over is. In Rheden, Deventer, Hattem, Gorssel, Veessen en Zalk varen veerponten ‘los’ van de ene naar de andere kant.


Uitstapjes

Wil je een uitstapje maken? Bij Zutphen begint het Twentekanaal dat richting Enschede gaat. En denk je ter hoogte van Dieren “Hé, wat is dat?” Jammer dan. Achter de imposante sluisdeur is de toegang naar het Apeldoorns Kanaal, maar dat kanaal is niet meer bevaarbaar. Bij Doesburg kun je de Oude IJssel op. Die is bevaarbaar tot aan Ulft en dan moet je weer terug.