De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Alphen aan den Rijn

“Alphen aan den Rijn” laat zich kenmerken door de verschillende facetten die u langs deze vaarroute kunt ervaren, kleine riviertjes, Braassemmermeer, dorpjes, Alphen aan de Rijn en niet te vergeten u vaart dwars door het Groene Hart van Nederland.

Om deze route te varen vertrekt u vanuit Uithoorn in zuidelijke richting, al spoedig komt u bij een splitsing van rivieren, op dit punt rechts aanhouden. Heerlijk varend over de Amstel, nu nog vrij breed, komt u aan bij de Tolhuissluis. Wellicht ten overvloede, tijdens het schutten de lijnen niet vastmaken!


Bij de Tolhuissluis bevindt zich de Theetuin (H)eerlijk, een oase van rust en lekkernijen. Na de sluis rechts de Drecht op, dit smalle riviertje komt aan het einde uit op de Oudewetering waar u linksaf  gaat naar de Braassem. Aan de linkerkant van de Braassem ziet u een oude watermolen en aan de rechterkant de diverse jachthavens met daarbij de nodige restaurants.


Om naar Alphen te varen moet u de Braassem oversteken. De Heimanswetering in varen, dit is de verbindings vaarweg tussen de Braassem en de Oude Rijn in Alphen. U komt langs een prachtige oude nog werkende molen en vaart door het plaatsje Woubrugge. Aan het einde van de Heimanswetering gaat u linksaf de Oude Rijn op welke door Alphen stroomt.


Al een beetje trek gekregen, langs de Oude Rijn vindt u bistro de Gelaarsde Kat, altijd leuk om daar wat te drinken. U zakt rustig de Oude Rijn af om bij het kruispunt van de Oude Rijn met het Aarkanaal aan te komen. Bij dit kruispunt linksaf het Aarkanaal op, na enige tijd ziet u links de Zegerplas van Alphen liggen.


Het Aarkanaal volgen om weer bij de Tolhuissluis uit te komen. Na het schutten bent u weer op de Amstel, via de brug van Vrouwenakker bent u weldra weer in Uithoorn aangekomen. Wat is het leuk aankomen in de haven van Uithoorn, het is een kwestie van aanmeren en plaats nemen op een van de vele terrassen. Biertje, wijntje en een hapje de ideale manier om nog even in het zonnetje na te genieten.