De vaarwater specialist van Nederland

Vaarroute Nieuwegein naar Arnhem

Van Nieuwegein naar Arnhem op de Lek en Neder-Rijn

Een watersporter wil wel eens een stevig stukje varen op een rivier. Dit is nodig om in Arnhem te komen. Deze vaarroute gaat langs het prachtige Nederlandse rivierenlandschap. Eerst vaart u nog op de Lek maar na Wijk bij Duurstede gaat zij over in de Neder-Rijn. U vaart uit Nieuwegein weg via de Konninginnesluis en u slaat links af.

Culemborg

Dit is de eerste plaats die u na de sluis van Hagestein tegen komt. Alleen in een jachthaven is de mogelijkheid om hier aan te leggen. De stad, met zijn oude gevels en gebouwen, heeft de status van beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn er voldoende zeker als het om musea gaat, hier vindt u o.a. het Elvis Presley Museum en het Gispen museum.


Wijk bij Duurstede

Voordat u Wijk bij Duurstede voorbij vaart kruist u eerst het Amsterdam-Rijnkanaal. Let goed op omdat dit een drukke kruising is. Bij Wijk bij Duurstede kunt u de dode arm van de Neder-Rijn in varen. Hier vindt u 2 Jachthavens; de Rijn Lek en de Lunenburg. Als u de tijd neemt kunt u het museum Dorestad bezoeken. Hier leert u alles over het ontstaan van Wijk bij Duurstede. Wijk bij Duurstede is een leuk stadje waar gastronomie hoog in het vaandel staat. Gaat u echter stuurboord uit dan vaart u de Neder-Rijn op richting Rhenen. Een prachtig rivierenlandschap met de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug trekt aan u voorbij.


Rhenen

De stuw en sluis van Amerongen ligt al weer achter ons als na enige tijd Rhenen opdoemt. Ook in Rhenen is een passantenhaven. De naam Rhenen is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De Grebbenberg, waar toen zwaar gevochten is, maakt onderdeel uit van het landschap. Natuurlijk staat Rhenen ook bekend om het Ouwehands Dierenpark.


Wageningen

Voor Wageningen vaart u bakboord uit het havenkanaal in. Hier vindt u de jachthaven van watersportvereniging Vada. Voor Wageningen zijn er geen andere aanlegplaatsen. Wageningen zelf heeft meer dan voldoende in huis om een enige tijd te verblijven. Het beroemdste is natuurlijk Hotel de Wereld met de zaal waar de capitulatie werd getekend aan het einde van de 2e wereldoorlog.


Arnhem

U bent al ver buiten de provincie Utrecht en dat komt natuulijk doordat de grenzen van onze provincies zich niet houden aan de vaarwegen. Er zijn 2 jachthavens in Arnhem; Jachthaven Roei- en Zeilvereniging Jason en Jachthaven Valkenburg. Aan de Rijnkade in Arnhem kunt u ook aanleggen. Dit valt echter niet aan te bevelen door het vele vrachtverkeer dat hier passeert in combinatie met de hoge kademuur. Arnhem kan het eindpunt van de reis zijn, of het begin van een nieuw avontuur.