De vaarwater specialist van Nederland

Handige apps

Vaarroutes&Jachthavens
Handige Apps voor onderweg

De waterkaarten app van de ANWB biedt veel verschillende mogelijkheden. Via de GPS verbinding op de telefoon kun je precies zien waar je vaart. Verder vindt je informatie over de openingstijden van bruggen en sluizen, locaties van jachthavens met jachthavenvoorzieningen en de ANWB watersportalmanak. De kaarten zijn up-to-date, zo vaar je altijd met de meest actuele gegevens.

De ANWB waterkaarten app is beschikbaar voor IOS en Android. De app werkt alleen met een abonnement. Wanneer je de app voor het eerst gebruikt zijn de eerste twee dagen gratis. Een abonnement kun je afsluiten voor een week (€ 5,49), een maand (€ 10,99) of een jaar (€ 42,99). Het gekozen abonnement stopt automatisch na de gekozen periode. Wanneer je de app wilt downloaden kun je dit het beste doen via een wifi verbinding aangezien de app een installatiegrootte heeft van 1.4 GB.

Met de KNRM App ga je goed voorbereid het water op. Wanneer er zich een noodsituatie voordoet op zee, sta je met 1 druk op de knop in verbinding met het kustwachtcentrum. Wanneer je de app hebt gedownload en vervolgens opent moet je als eerste de registratieprocedure volgen. Dan kun je de vaartocht plannen en invoeren. Je kan er voor kiezen om de volg functie aan te zetten. Om een vaarplan in te voeren moet je het vaartuig selecteren, het aantal passagiers aan boord en de geschatte aankomsttijd.

Ook de thuisblijver(s) kunnen worden ingesteld. Er moet een startpunt, eventueel tussenpunt en een eindpunt vast worden gelegd. Wanneer de vaartocht langer duurt dan de geschatte aankomsttijd, wordt jezelf, de thuisblijver(s) en als laatste, volgens een escalatieschema, de hulpinstanties voor noodgevallen gewaarschuwd. Tijdens de vaartocht worden er regelmatig gegevens van de vaartocht naar de server van de KNRM en kun je in de app je positie zien. Op ieder moment kan je er voor kiezen om de tocht te beëindigen, aankomsttijd aanpassen, aantal passagiers wijzigen of de eindbestemming aan te passen. Ook kun je live je positie delen op de kaart voor familie en vrienden zodat zij kunnen volgen waar je vaart.

‘We start where the road ends’ is het motto van deze appbouwer die al jaren bezig is om één van de meest uitgebreide boot navigatie apps wereldwijd te ontwikkelen. Met de upgrade voor het Nederlandse vaargebied op de app heeft u feitelijk geen papieren kaarten of andere navigatie apparatuur meer nodig. Met Navionics kan het allemaal in de app. Goedkoop is het niet maar wel de kosten waard: rond de €55,- tot €85,- per jaar afhankelijk van uw pakket.

is een handige app die onderweg inzicht in de route geeft, inclusief informatie over bruggen en brugopeningen en automatische voormeldingen. Tijdens de reis geeft RiverGuide relevante informatie van wat je onderweg tegen gaat komen of moet weten. Variërend van detailinformatie van bruggen of sluizen, doorvaarthoogten, bedieningstijden, marifoonkanaal of telefoonnummer. Er is ook een variant van Riverguide voor de beroepsvaart.

Vaarmelder app

De Vaarmelder-app is ontwikkeld door Rijskwaterstaat en biedt vaarweggebruikers de mogelijkheid om juiste en betrouwbare informatie naar de vaarwegbeheerder te sturen. Gebruikers kunnen melding maken van onveilige situaties en gebreken langs de vaarweg door te kiezen uit diverse geselecteerde onderwerpen. Met de meldingen zullen andere vaarweggebruikers sneller worden geïnformeerd en wordt inzicht verkregen in de veiligheidsbeleving van alle verkeersdeelnemers
De NavKid Android App voor bootnavigatie is voorzien van de laatste waterkaarten en heeft de beschikking over een ingebouwde zeer uitgebreide routeplanner. De app heeft geen internetverbinding nodig om te navigeren. Voor kaartupdates is er wel een internetverbinding nodig. De NavKid App is gratis te downloaden, maar de kosten voor de waterkaart worden per jaar verrekend en bedragen €19,50. Als je dit na een jaar niet verlengt dan blijft de app wel werken, zij het met beperkte functionaliteit. . Prijs: Gratis/19,50 euro